Appeltjes van oranje cake

IMG_0305x

Voor de laatste Koninginnedag en de eerste dag dat we een koning hebben sinds 1890 moest er natuurlijk een Koninklijke cake komen. Voor het koninklijke aspect liet ik mij inspireren door de Engelse Victoria sponge.

Twee lagen cake met daartussen twee laagjes vulling; fruit en room. Een Victoria sponge maak je vervolgens af met een flinke laag poedersuiker. Voor mijn koningscake wilde ik sinaasappel toevoegen, aangezien dat bij uitstek het ‘oranje’ fruit is.

IMG_0312x

Ik koos voor een sinaasappel marmelade, waar je wel echt van moet houden, voor de fruitachtige vulling, gaf de room een lichte oranje kleur en voegde wat sinaasappel rasp toe aan het beslag van de cake!

IMG_0313x

Oranjecake (serveert 8)

Ingrediënten:

  • 175 gr ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 175 gr fijne kristalsuiker
  • 175 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille aroma
  • rasp van een sinaasappel
  • 3 biologische eieren
  • 1-2 el halfvolle melk (optioneel)

Voor de vulling:

  • 5 el sinaasappel marmelade (bitter) of abrikozenjam (zoet)
  • 250 ml slagroom
  • 250 gr mascarpone
  • 1-2 el poedersuiker
  • oranje voedingsmiddelen kleurstof (Wilton pasta)

Methode:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 hetelucht) en bereid twee springvormen van dezelfde maat voor door deze te bekleden met bakpapier en de zijkanten in te vetten met boter.
  2. Doe alle ingrediënten voor het beslag, behalve de melk, in een grote kom en mix totdat er een glad en klontvrij beslag ontstaat. Mocht het beslag te dik zijn voeg je 1 tot 2 eetlepels melk toe. Het beslag moet in principe van een lepel afvallen wanneer je er tegen tikt.
  3. Verdeel het beslag over de twee vormen en bak deze af voor 20 minuten. De randen komen lichtelijk los van de vorm en de cake kun je zachtjes indrukken en veert dan weer terug (sponsachtig). De truc met de sateprikker werkt ook prima als test of de cakes gaar zijn.
  4. Koel voor 5 minuten in de vorm en laat ze verder afkoelen op een rooster.
  5. Voor de vulling klop je in een middelgrote kom de slagroom met de kleurstof stijf. Voeg nu de mascarpone toe en mix nogmaals totdat er geen klonten meer in zitten en er opnieuw een stevige room is ontstaan. Je kunt deze bijzoeten door er poedersuiker aan toe te voegen. De cake is zelf al vrij zoet, dus 1-2 el poedersuiker is voldoende.
  6. Bestrijk een cake met de marmalade of jam. Doe de room in een spuitzak en spuit in een cirkelbeweging de room over de jam heen totdat de hele bodem is bedekt. Leg voorzichtig de tweede cake op deze laag room. De basis is klaar.
  7. Met de overige room spuit je een paar mooie toeven op de taart. Maak af door er een goede laag poedersuiker overheen te strooien.

Laat het smaken en een hele fijne laatste Koninginnedag gewenst!

Advertenties

One thought on “Appeltjes van oranje cake

  1. Wow Lian, dat ziet er heerlijk uit. Je fotografeert alles ook altijd zo mooi! Wordt het niet eens tijd voor een mooi ‘bakboek’? Good job!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s