Kaneelbroodjes uit de muffinbakplaat

IMG_0082

Voor degene die wel eens een bezoek hebben gebracht aan de Verenigde Staten weten hoe lekker een ‘cinnamon roll’ kan zien. Het ultieme Amerikaanse koffiebroodje. 

Het maken van een echte ‘cinnamon roll’ kost enige tijd en moeite. Het zijn immers broodjes en je zult moeten werken met gist. Toch kan het ook net iets sneller. Dit recept maakt namelijk geen gebruik van gist, en de broodjes worden portiegewijs in een muffinbakplaat bereid. Vandaar dat het ook ‘cinnamon roll’ muffins genoemd worden, het zijn natuurlijk niet de ‘echte’ kaneelbroodjes.

Niet bekend met ‘cinnamon rolls’, maar wel enorme fan van koffiebroodjes, kaneel en zoetigheid? Dan is dit misschien wel een geschikte recept voor jou.

Op mijn lijstje staat in ieder geval nog het bakken van echte ‘cinnamon rolls’, noem het maar kaneelbroodjes, maar dan moet ik me daar echt een keer de tijd voor gaan nemen.

IMG_0084

Cinnamon roll muffins (12 stuks)

Ingrediënten:

  • 1 cup karnemelk
  • 1/2 cup lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl baksoda
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl vanilla aroma
  • 1 ei
  • 3 to 3 1/2 cup bloem en extra voor uitrollen van deeg

Vulling:

  • 2-4 el gesmolten ongezouten roomboter
  • 1 cup lichtbruine basterdsuiker
  • 1 1/4 tl kaneelpoeder

Glazuur:

  • 1/2 cup poedersuiker
  • 1-2 el melk
  • 1/4 tl vanilla extract

Methode:

  1. Doe de bruine suiker, baksoda, zout, vanille en het ei in een kom en klop het geheel door met een vork of kleine garde.
  2. Voeg de karnemelk en daarna 3 cups van het bloem toe. Roer met een houten lepel of spatel totdat je langzaam een samenhangend deeg krijgt. Mocht het nog te nat zijn zou je altijd nog wat extra bloem kunnen toevoegen.
  3. Leg het deeg op een met bloem verstuifd aanrecht en kneed nog twee minuten door. Rol het deeg vervolgens uit tot een rechthoek van 25×45 cm.
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden (standaard oven) en vet je muffinbakplaat goed in.
  5. Met een bakkwast strijk je vervolgens je lap deeg goed in met de gesmolten boter. Enkele laagjes boter is de bedoeling.
  6. Voor de vulling mengen we de bruine suiker met het kaneel. Strooi vervolgens over de met boter besmeerde lap deeg heen. Wees niet te zuinig!
  7. Beginnend vanuit de breedste zijde rol je het lap deeg op als een boomstam. Terwijl je rolt, stretch je het deeg ietsje zodat je een strakke rol krijgt.
  8. Snijd je rol in twee gelijke stukken, vervolgens die helften ook weer in twee gelijke stukken en ga zo door totdat je 12 kleine rolletjes hebt.
  9. Verdeel de deegrolletjes over je muffinbakplaat en bak de muffins gaar in 15 minuten. Laat afkoelen op een rooster.
  10. Voeg de melk, poedersuiker en vanille samen om het glazuur te maken. Begin met 1 eetlepel melk en voeg eventueel meer toe totdat je glazuur de gewenste dikte heeft. Het moet niet te dun zijn, dus direct alle melk toevoegen zou jammer zijn. Mocht dit echter gebeuren, dan voeg je extra poedersuiker toe.
  11. Besprenkel je cinnamon roll muffins met het glazuur, klaar!

Deze muffins gaan ongetwijfeld snel op! Perfect voor ontbijt of bij de koffie.

IMG_0094
IMG_0097
Advertenties

4 thoughts on “Kaneelbroodjes uit de muffinbakplaat

  1. Pingback: Uit het pak: Cinnamon rolls | Cakeje Van Eigen Deeg

  2. Pingback: Cherrissa's Bakery

  3. Je brengt me op een idee!nalleen doeik er wel in rum gewelde rozijnen en/of gehakte walnoten bij! Da’s dan de luxe variant! ;-))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s