Halloween: Akelig lekkere koekjes

IMG_3428x

Eigenlijk zijn deze koekjes helemaal niet akelig, maar misschien zelfs een beetje schattig. Zoals bij vele feestdagen misstaan zelf gebakken koekjes nooit, ook niet bij Halloween.

Bij vele winkels kun je ondertussen Halloween koekvormpjes kopen, zelfs de Albert Heijn doet dit jaar mee. Het is dan wel handig om een goed recept te hebben voor koekdeeg dat zijn vorm houdt in de oven en ook nog lekker van smaak is. Ik hou zelf niet zo van het typisch Nederlandse zanddeeg en vandaar dat ik altijd uitwijk naar Amerikaanse sugar cookies. Deze koekjes zijn speciaal voor uitsteekvormpjes, omdat ze hun vorm goed houden in de oven. De smaak is niet speciaal, vandaar dat ik graag mijn eigen draai er aan geef.

Het onderstaande recept voor uitsteekkoekjes is lekker van smaak en ontzettend makkelijk in gebruik. Dus koop die Halloween vormpjes en ga aan de slag. Mijn Halloween-kat heb ik enkele jaren geleden gekocht in de Verenigde Staten en bleek bij nadere inspectie mijn enige Halloween vormpje in huis te zijn…

IMG_3420x

Suikerkoekjes (minimaal 24 koekjes)

Ingrediënten:

  • 225 gr ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 1 cup bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1/2 tl amandel aroma
  • 2 1/2 cups bloem
  • 1 – 2 tl koekkruiden
  • 1 snufje zout

Bereiding:

  1. Mix de boter samen met de suiker romig, ongeveer 3-5 minuten.
  2. Voeg het ei en de amandel aroma toe. Mix kort door totdat het ei vermengd is.
  3. Voeg het bloem, de koekkruiden en het zout toe. Meng totdat er een kruimelig samenhangend deeg ontstaat (dit kan kort met de mixer en vervolgens met een deeghaak of doe dit met de hand) en vorm het deeg tot een bal.
  4. Omwikkel de bal met vershoudfolie en plaats voor minimaal één uur in de koelkast.*
  5. Verdeel wat bloem over je werkblad of aanrecht en rol het deeg uit tot ongeveer 1/2 cm dik.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch) of 170 graden (hetelucht).
  7. Steek de koekjes uit met jouw koekvormpjes en bak ze in 8-10 minuten, totdat de randjes net goudbruin beginnen te worden.
  8. Laat de koekjes afkoelen op een rooster en versier ze met icing wanneer je daar van houdt, maar ze smaken ook prima zonder!

* Je kunt het deeg ook een dag vantevoren maken en wegzetten in de koelkast. Ook is het mogelijk om het deeg in te vriezen voor maximaal drie maanden, ontdooi voor gebruik.

IMG_3434x

Deze koekjes zijn ook leuk om cadeau te doen, bijvoorbeeld om op het einde van een thema-kinderfeest mee naar huis te geven. Verkruimel enkele oreokoekjes om tuinaarde na te bootsen, zo lijkt het net alsof je ‘vieze’ koekjes weggeeft.

Mocht jij zelf ook aan de slag gaan met dit deeg voor Halloween, stuur me dan een foto van het resultaat.

Advertenties

6 thoughts on “Halloween: Akelig lekkere koekjes

    • Hoeveel gram er een cup gaat is afhankelijk van de dichtheid van het ingrediënt dat je gebruikt. De meeste ingrediënten kun je laten omrekenen via converters die je via google makkelijk kunt vinden.

      Ik heb jaren terug besloten met cups te werken, omdat vele recepten die ik volg uit de VS komen. Het werkt naar mijn mening veel makkelijker en je hebt voor een paar euro cups gekocht bij de AH of een kookwinkel.

      Succes en veel plezier met bakken!

  1. Pingback: Happy Halloween! Proosten met prosecco | Cakeje Van Eigen Deeg

  2. Pingback: Amerikaanse pumpkin pie | Cakeje Van Eigen Deeg

  3. Pingback: Halloween: Death by chocolate | Cakeje Van Eigen Deeg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s