Frietje stoofvlees

IMG_3439x

Een frietje stoofvlees, een geweldig gerecht uit België en het best geserveerd met een flinke klont mayo. Het basisrecept voor het stoofvlees dat ik gebruik komt van Jeroen Meus die met zijn programma de Dagelijkse Kost heel Vlaanderen leert koken. Hij heeft inmiddels ook al vijf kookboeken uitgebracht en wanneer we dit programma voorbij zien komen laten we het altijd even staan.

Mijn man en ik volgen het recept van Jeroen Meus niet op de voet en we hebben dan ook een beetje een eigen versie. Dit komt voornamelijk, omdat het recept en de video van de de Dagelijkse Kost niet overeenkomen qua hoeveelheden van de ingrediënten. Daarnaast is de exacte kooktijd onduidelijk. Met andere woorden, ik hoop dat onderstaand recept iets meer duidelijkheid verschaft. Wij laten onze stoof in ieder geval goed indikken, waardoor deze vrij donker van kleur wordt.

Voor dit gerecht heb je een gietijzeren braadpan met deksel nodig die in de oven kan, zoals een van deze twee uit mijn favorieten van deze maand.

IMG_3445x

Belgisch stoofvlees (2-3 personen)

Ingrediënten:

  • 700 gr sukadelappen in stukken gesneden (rundvlees shouderstuk)
  • 1 grote ui
  • 1/2 liter Belgisch donker bier
  • 2 grote el peren-appelstroop
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 2 kruidnagels
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 sneetjes oud brood (wit/bruin)
  • Dijon mosterd
  • witte natuurazijn
  • margarine
  • zout en peper

Bereiding:

  1. Snijd de ui in grove stukken. Doe een flinke klont margarine in de braadpan en bak de uien glazig.
  2. Ondertussen bak je in een koekenpan het vlees aan, breng ook op smaak met een snufje zout en wat peper. Bak het vlees bij een grote hoeveelheid in twee beurten. Zodra het vlees rondom bruin is doe je dit in de braadpan erbij.
  3. In de pan waar je het vlees hebt gebakken doe je het bier. Breng dit aan de kook en voeg dan toe aan het vlees.
  4. Voeg de peren-appelstroop (wees niet zuinig), tijm, kruidnagel en de laurierbladen toe.
  5. Besmeer de twee boterhammen met een dikke laag mosterd, minstens een eetlepel per boterham, en leg deze met de mosterdkant naar beneden op het vlees.
  6. Laat dit alles zonder deksel op laag vuur sudderen, totdat de saus lichtelijk ingedikt is; ongeveer 1 tot 1,5 uur.
  7. Wanneer de boterhammen opgelost zijn en de saus gebonden is voeg je een scheut azijn toe. Doe nu de deksel op de pan en zet deze in een voorverwarmde oven van 160 graden.
  8. Stoof het vlees 1 tot 1,5 uur in de oven.
  9. Haal het stoofvlees uit de oven en roer het nog een keer goed door. Serveer met een portie frietjes en een dikke klont mayonaise.

Laat het smaken!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s