Kerstschuimpjes, oftewel meringues

IMG_3729X

Kerstmis staat bijna voor de deur en dat zie je onder andere aan al het zoete waar dat nu in de schappen van de supermarkten liggen. Ik zelf ben enorm fan van die kerstkrans schuimpjes, maar ik weet ondertussen dat je schuimpjes heel makkelijk zelf kunt maken. Eigenlijk zijn het geen schuimpjes (of ja, eigenlijk wel), maar heten ze meringues. Vandaag als tweede kerstrecept geef ik jullie no-fuss meringues.

Het recept heb ik van een vriendin. Zij bakt in haar vrije tijd ook graag en een jaar geleden had ze schuimpjes gebakken en op Facebook gedeeld. Ik heb haar toen om het recept gevraagd, aangezien mijn eerste poging ooit, toen ik 17 jaar oud was, niet gelukt was (zeg maar volledig mislukt). Ik wilde dus een recept waar ik bewijs van had dat de schuimpjes er mooi uit kwamen. Helaas heb ik vorig jaar niet meer de kans genomen om ze zelf te maken. Dit jaar echter wel.

De sprinkles die ik gebruikt heb zijn van de Jumbo. De zilveren sterretjes heb ik ook al als decoratie voor dit kerstrecept gebruikt. Ik ben helemaal blij met mijn schuimpjes, in hun eenvoud stralen ze toch elegantie en klasse uit. Ze zijn ook nog eens lekker en, het allerbelangrijkste, zelfgemaakt.

Het recept voor deze “Baiser-Christbaum-schmuck” komt uit een heel oud Duits kookboek. Baiser-Christbaum-schmuck staat voor meringue kerstboom versiering, in het Duits klinkt het toch wat interessanter.

IMG_3722X

Meringues (basisrecept voor +/- 30 stuks)

Ingrediënten:

  • 150 gr poedersuiker
  • 3 eiwitten
  • eetbare sprinkles en/of parels

Bereiding:

  1. De oven op 100 graden Celcius voorverwarmen en een (of twee) bakplaten bekleden met bakpapier*
  2. Zeef de poedersuiker en doe in een kom.
  3. In een andere kom mix je de eiwitten stijf. Al mixende voeg je langzaam, beetje bij beetje, de gezeefde poedersuiker toe.
  4. De meringue is goed als het eiwit in een piek rechtop blijft staan.
  5. Doe de meringue in een spuitzak en spuit er kleine/middelgrote toefjes van.
  6. Versier met parels of sprinkles.
  7. Laat de meringues in het midden van de oven voo 2-3 uur drogen en/of uitharden.

Tip: Laat de ovendeur iets openstaan om de vochtigheid te laten ontsnappen. Kan dit niet bij jouw oven? Maak deze dan ieder kwartier even open. Zo kun je ook makkelijk de schuimpjes in de gaten houden. Ik heb mijn schuimpjes ongeveer 2 uur in de oven laten staan en vervolgens de oven uitgezet en ze daarin laten afkoelen. Daarna heb ik ze in een afgesloten trommel nog een dag laten drogen en waren ze perfect.

* het Duitse recept zegt aluminiumfolie, maar bakpapier werkt prima.

IMG_3720x

Het voordeel van deze schuimpjes vergeleken met die van de winkel? Ik weet wat er in zit, namelijk een biologisch eiwitje en poedersuiker. Daarnaast vond ik de supermarkt schuimpjes veel zoeter dan mijn eigen. Dat terwijl deze schuimpjes zoet genoeg zijn! Genoeg redenen om voortaan mijn eigen schuimpjes te bakken.

Advertenties

4 thoughts on “Kerstschuimpjes, oftewel meringues

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s