Lekker en lieflijk: Franse madeleines

IMG_3770x

Ik kan veel over deze madeleines zeggen, behalve dat ik ze gemaakt heb. Vorig weekend was het juist mijn man die actief was in de keuken. 

Verslaafd aan madeleines kocht hij een madeleines bakplaat bij de Dille&Kamille in Leiden. Nadat hij een recept had uitgezocht, hier had ik hem dan wel bij geholpen, ging hij aan de slag. Ze zeggen dat madeleines niet voor de beginnende bakker zijn, maar behalve dat je een aparte bakplaat moet kopen die je nergens anders voor gebruikt valt het allemaal wel mee. Kijk naar deze gouden beauties en je weet dat het niet moeilijk is.

IMG_3769x

Het recept dat we hebben uitgekozen is van Michel Roux jr., ook wel bekend van het BBC programma Masterchef: The professionals. We dachten dat we met een Fransman niet verkeerd konden gaan. Nadat de ingrediënten klaar waren gezet en de bakplaat goed ingevet was kon het bakken beginnen. Met het recept hebben we anderhalve bakplaat volgekregen. De madeleines zijn geen koekjes, maar kleine cakejes. Ze zijn het lekkerst bij een kopje koffie of thee!

IMG_3765x

Madeleines (12-18 stuks)

Ingrediënten:

  • 2 biologische eieren
  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • 1 citroen
  • 1 tl vanille aroma
  • 100 gr bloem
  • 3/4 tl bakpoeder
  • 100 gr ongezouten roomboter, gesmolten

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celcius en vet de madeleines bakplaat goed in. Bestuif met wat bloem en klop het overtollige bloem uit de vorm.
  2. Mix de eieren samen met het suiker met een garde (of garde opzetstuk) schuimig.
  3. Pers de citroen en voeg het sap, al rustig mixend, toe aan het schuimige eiermengsel.
  4. Voeg het bloem, het bakpoeder en de gesmolten, maar afgekoelde, boter toe en mix nogmaals rustig door.
  5. Laat het beslag 20 minuten staan alvorens je het deeg gaat verdelen over de bakplaat.
  6. Schep met een lepel, of gebruik een spuitzak, het beslag in de vormpjes.
  7. Bak de madeleines af in 8-10 minuten. Het midden van het cakeje moet omhoog zijn gekomen en volledig gaar zijn.

De madeleines zijn het lekkerste wanneer je ze dezelfde middag nog eet. Wij vonden ze erg smakelijk en we gaan in de toekomst vast aan de slag met variaties op de klassieke madeleines.

Advertenties

2 thoughts on “Lekker en lieflijk: Franse madeleines

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s