Uitgelicht: Het Nederlands Bakboek

In 2013 deelde ik voor het eerst een kookboek met jullie namelijk Wat Katie Eet, een kookboek dat eerder dat jaar uitgebracht was in Nederland. Deze week deel ik opnieuw een mooi kookboek met jullie.

IMG_4021x

Eigenlijk is het geen kookboek, maar een bakboek. Het Nederlands Bakboek is geschreven door Gaitri Pagrach-Chandra en bevat naast vele typisch Nederlandse bakproducten ook leuke verhalen die de lezer inzicht geeft in de historie van bepaalde baksels en tradities. Ontzettend leuk en ook niet zo vreemd dat dit boek het kookboek van 2012 was. Het stond dan ook op mijn eigen verlanglijst voor kerst en ik bofte, want het boek lag onder de kerstboom.

Op Bol.com vind je de volgende beschrijving en ik kan het niet beter zeggen:

“Nederland een land zonder culinaire cultuur? Onzin! Als het gaat om bakken heeft Nederland juist een lange traditie en eigen identiteit. Net als de Fransen hebben wij een unieke bakcultuur, met baksels voor allerlei feestdagen, zoals de oliebol of Duivekater, en streekgebonden baksels, zoals de bekende bolus en de misschien minder bekende Amsterdamse korstjes. Vaak zitten er achter het ontstaan van deze baksels de mooiste verhalen. In dit historische receptenboek lees je die verhalen én vind je alle recepten.”

IMG_4025x

Het boek begint met een paar baktips. Voor mij (gelukkig) niets nieuws, maar zeker wel zo handig voor de wat minder ervaren thuisbakker. Vooral de eerste tip vind ik geweldig, want stiekem lezen we nooit zo goed en beginnen we veel te snel aan iets. Dit zie ik als docent ook veel terug in mijn werk, zowel bij docenten als leerlingen!

Ik vind dit kookboek ook echt een ‘bewaarboek’, het is niet gebaseerd op een trend, maar op de geschiedenis van Nederland en ik vind geschiedenis persoonlijk heel erg interessant.

IMG_4022x

Bovenstaande Brabantse worstenbroodjes wil ik zo snel mogelijk gaan maken, ik kan ze al bijna proeven. Heerlijk!

IMG_4024x

Een heel hoofdstuk over kruidkoek. Ik vind het design van het boek basic en simpel en dat past wel bij de functie van het boek. Er staan een paar mooie receptfoto’s in en daarnaast ook veel oude foto’s en verhalen. Zoals ik al zeg een echt boek dat iedere Nederlandse thuisbakker in huis moet hebben en dat je wilt bewaren!

IMG_4030x

Sinterklaas en al het lekkers dat daar bij hoort staat natuurlijk ook in het boek. Boven het recept een stukje geschiedenis en ernaast een oude foto.

IMG_4031x

Nog even één van de mooie receptfoto’s. Dit brood komt bijna uit het boek. Ben je op zoek naar een boek dat bij ieder recept een foto heeft dan zal dit boek je teleurstellen, maar je krijgt daar wel die extra historische dimensie voor terug. Ik vind het alleen maar boeiend en leuk om meer te lezen over die klassieke Nederlandse baksels.

Wil je dit boek nu ook hebben? Het Nederlands Bakboek kost €29,99 en bevat 256 pagina’s.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s