Zelf je mok ontwerpen doe je zo

Je eigen mok ontwerpen is helemaal niet moeilijk. In het inspiratie artikel van vorige week liet ik jullie al kennismaken met deze ‘diy’.  Om zelf aan de slag te gaan heb je drie dingen nodig: ovenbestendige (witte) mokken, een ‘glass and porcelain pen’ en, natuurlijk, een oven. Voor inspiratie wat je op jouw mok kunt schrijven kun je hier vinden. Hieronder beschrijf ik voor jullie hoe je zelf jouw eigen mok kunt ontwerpen.

IMG_4203x

Het belangrijkste aan deze ‘diy’ is het hebben van een stabiele hand. Oefen dus vantevoren met jouw tekst of design op papier met een pen of potlood. Wil je een stuk tekst doen zoals ik heb gedaan, dan is het een tip om verschillende soorten schrijfstijlen te gebruiken. Zo wordt het geheel speels en voorkom je dat je handschrift lelijker wordt naar het einde toe of afwijkt van het begin. Je schrijft namelijk op een zeer glad oppervlak wat ook nog een ronding heeft.

Zorg dat je tijdens het schrijven van de tekst wat keukenpapier bij de hand hebt. Zo kun je eventuele foutjes snel wegwrijven, dit kan alleen direct nadat je de fout gemaakt hebt. Wacht niet te lang met wegwrijven. Door vochtig keukenpapier te gebruiken kun je een fout die er langer op zit wegwerken. Dit zijn denk ik de belangrijkste tips, want fouten ga je zeker een eerste keer maken. Gelukkig leren we van fouten!

Jpg

Zodra je tevreden bent met je tekst blijf je van je mokken af. Ze moeten minimaal 4 uur drogen, dus ik heb ze ergens in een kast gezet waar niemand bij zou komen terwijl de mokken waren aan het drogen. Ik heb ze zelf een nacht laten drogen en ’s ochtends pas in de oven gezet. 

De mokken moeten in een koude oven worden gezet en vervolgens laat je de oven voorverwarmen op 160 graden Celcius. Zodra de oven deze temperatuur heeft bereikt gaan de 90 minuten in dat de mokken moeten afbakken. Na 90 minuten zet je de oven uit en laat je de deur een beetje openstaan, in mijn geval moest ik er een houten lepel tussen de deur en de oven steken om dit klaar te spelen. De mokken mogen pas uit de oven worden gehaald wanneer alles weer op kamertemperatuur is. Dit kan dus even duren.

Echter, zijn ze op kamertemperatuur, dan zijn jouw mokken klaar. Tijd om ze te vullen met een lekkere kop koffie, thee, warme chocolademelk of andere drank naar keuze. Ik heb mijn mokken gewassen met een normaal vaatwasserprogramma van 65 graden Celcius. De tekst heeft het overleefd (al een paar keer inmiddels), ondanks dat de gebruiksaanwijzing van de stift een programma van maximaal 60 graden adviseerd.

IMG_4162x

Nog een keer op een rijtje:

Mokken met tekst maak je zo

Benodigdheden:

 • witte ovenbestendige mokken
 • een stift voor glas en porselein (hobbywinkel zoals Pipoos)
 • een oven
 • keukenpapier
 • pen/potlood en papier

Werkwijze:

 1. Kies een design of tekst naar keuze, zie hier voor inspiratie, en probeer uit/oefen op papier.
 2. Schud de pen goed en druk op de stift totdat de punt zwart (of iedere andere kleur) wordt.
 3. Schrijf je gekozen tekst of teken je design met de stift op je mok.
 4. Foutje? Wrijf direct weg met een droog stukje keukenpapier of wanneer je pas na enkele minuten achter de fout komt met een vochtig stukje keukenpapier.
 5. Zet de mokken op een veilige plek weg voor minimaal 4 uur om te drogen.
 6. Plaats je mokken in een koude oven en verwarm de oven voor op 160 graden Celcius.
 7. Zodra de oven de temperatuur bereikt heeft moeten de mokken 90 minuten afbakken.
 8. Laat de mokken afkoelen in de oven met de deur open tot ze weer op kamertemperatuur zijn.
 9. Haal de mokken uit de oven en klaar!

Dit is een leuke ‘diy’ en naast mokken kun je natuurlijk ook ander ovenbestendig porselein gebruiken zoals borden en schaaltjes. Laat me weten of je ook aan de slag gaat met deze ‘diy’.

Advertenties

3 thoughts on “Zelf je mok ontwerpen doe je zo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s