Boekweit ‘chocolate chip’ koekjes

Ergens wil ik mijzelf doen geloven dat deze koekjes een tikkeltje gezonder zijn dan een standaard chocolate chip cookie. Wellicht heb ik nog gelijk ook, want boekweit is ondanks zijn misleidende vorm geen graanproduct. Daarnaast heeft boekweit(meel) ook een paar gezonde bijkomstigheden, zo bevat het een veel hoger gehalte kalium, fosfor en magnesium dan gewoon tarwebloem.

In het kort zou boekweit om bovengenoemde mineralen goed moeten zijn voor een juiste energiehuishouding van jouw lichaam. Dat klinkt mij al heel goed in de oren. Omdat boekweit dus ook geen graan is, is het product uitermate geschikt voor mensen met een gluten intollerantie. Daarnaast maak je met boekweit natuurlijk ook lekkere pannenkoeken en poffertjes, maar die bewaar ik even voor een ander keer.

IMG_4298

Deze koekjes zijn heel neutraal van smaak en zeer geschikt om als ‘simpel’ koekje standaard in huis te hebben. De koekjes houden in een afgesloten trommel op een koele plaats (in de kast) één maand goed en dus ideaal om te bewaren. Ik ben van mening dat dit koekje om die reden ieders favoriet kan worden, lekker voor bij de koffie of thee en ook de kinderen kun je er blij mee maken.

IMG_4293

Boekweit ‘chocolate chip’ koekjes (+/- 30 stuks)

Ingrediënten:

  • 1 1/4 cup bloem
  • 3/4 cup boekweitmeel
  • 225 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 2/3 cup kristalsuiker
  • 1/4 tl zout
  • 1 1/2 tl vanille extract
  • 1/3 cup pure chocolate chips
  • 2 el geraspte pure chocolade

Bereiding:

  1. Meng het bloem en het boekweitmeel samen in een kom.
  2. Mix in een grote kom de boter, suiker en het zout zacht en romig, ongeveer 2 minuten.
  3. Voeg het vanille extract en al het chocolade toe aan het botermengsel en mix er kort doorheen.
  4. Voeg het meelmengsel toe en mix totdat het meel opgenomen is, niet langer dan dat.
  5. Schraap het deeg met een schone hand bijelkaar tot een bal. Leg wat huishoudfolie op het werkblad en rol een worst van het deeg, ongeveer 30 cm lang. Pak het deeg in met de folie en leg voor minstens 2 uur in de koelkast, of zoals ik heb gedaan ’s avonds gemaakt en een nacht in de koelkast laten rusten.
  6. Verwarm de oven voor op 170 graden Celcius en laat het deeg eventjes opwarmen, zodat je het makkelijker kunt snijden. Neem een scherp mes en snijd het deeg in plakjes van maximaal 1 cm dikte. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Ik kreeg ongeveer 12 koekjes op één bakplaat. De koekjes lopen nog uit, dus plaats ze niet te dicht op elkaar.
  7. Bak de koekjes in 14 minuten goudbruin en laat enkele minuten afkoelen op de bakplaat alvorens ze volledig te laten afkoelen op een rooster.

Zoals gezegd houden de koekjes een maand goed in een gesloten trommel op een koele en donkere plaats. Voor een gezondere variant van dit koekje kun je de chocolade vervangen door cacao nibs. Je zou de geraspte chocolade dan kunnen laten zitten, of weglaten.

Probeer deze koekjes eens uit, ze zijn namelijk heel makkelijk om te maken en lekker om in huis te hebben!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s