De beste botercrème frosting ooit maken doe je zo

Als ik had geweten hoe smeuïg, luchtig, gewichtloos en tongstrelend deze frosting is, dan had ik een stappenplan van foto’s gemaakt of, zelfs nog beter, er een how-to-video van gemaakt. Maargoed, dat kan altijd nog, want deze frosting zal ik zeker nog een keer maken. Het gekke aan deze frosting is eigenlijk de tegenstrijdigheid. De frosting is vrij dik van structuur en als je het op de cupcake smeert, ik had gelezen dat dit niet echt een spuitbare frosting is, kun je niet bedenken hoe luchtig deze frosting gaat smaken en voelen in je mond.

IMG_4326

Ik hoor jullie denken: huh, wat? Het is toch maar een gewonen botercrème frosting? Nou nee, dit is niet zomaar een ‘gewone’ botercrèmefrosting. Deze botercrème is gebaseerds op een mengsel van gekookte melk en bloem. Het is de caseïne van de melk en de gluten van het meel dat deze botercrème frosting een luchtigheid geeft die je niet eerder geproeft hebt. Met nadruk op proeven, want eenmaal op de cake komt de frosting absoluut niet bepaald luchtig over.

De frosting wordt ‘ermine’ frosting genoemd, een ‘ermine’ is een sneeuwwitte wezel … ja, een dier. Het was de frosting die populair was in de Verenigde Staten voordat cream cheese frosting ter wereld kwam. Het is dus een ‘golden oldie’ onder de frostings, maar daarom waarschijnlijk ook zo geweldig goed. De frosting is het lekkerste in combinatie met een smeuïge chocolade cake, maar past het alleberste bij een red velvet cake.

IMG_4337

‘Ermine’ botercrème frosting (voor 20 cupcakes of een dubbele cake)

Ingrediënten:

  • 1 cup (volle) melk
  • 3 el bloem
  • snufje zout
  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 1 cup fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract

Bereiding:

  1. Doe de melk en het bloem in een pan en meng met een garde door elkaar.
  2. Zet het pannetje op middelmatig vuur en blijf roeren met de garde totdat je een dikkere substantie krijgt.
  3. Zodra het dikker wordt gaat het heel snel. Test de dikte door de garde omhoog te halen. De substantie is goed zodra een sliert een paar tellen blijft liggen voordat het weer oplost in het geheel.
  4. Haal de pan van het vuur en roer het zout erin.
  5. Giet het mengsel over in een hittebestendige kom zodat het niet verder kookt en laat afkoelen met wat vershoudfolie eroverheen om te voorkomen dat er een velletje op komt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  6. Doe de boter en het suiker in een mengkom en mix tot een romige massa.
  7. Voeg de vanille toe en blijf mixen. Voeg nu beetje bij beetje het afgekoelde meel/melk mengsel toe.
  8. Mix het geheel nog voor 5 minuten op middelhoge snelheid door.
  9. De frosting is nu klaar om te worden uitgesmeerd over cupcakes of een cake.

Net zoals andere frostings moet een cake die gedecoreerd is met deze frosting in de koelkast worden bewaard, dat geldt dus ook voor cupcakes. Een aandachtspunt is dat deze frosting gevoeliger voor warmte zou zijn dan andere frostings en daarom ook niet geschikt om te gebruiken in een spuitzak. Ondanks dat gegeven is dit voor mij nu mijn go-to frosting als ik gewoon een simpele witte frosting zonder poespas nodig heb.

Probeer deze frosting eens uit en laat hieronder een reactie achter van jouw ervaring ermee.

Recept//Culinary Alchemy

Advertenties

One thought on “De beste botercrème frosting ooit maken doe je zo

  1. Pingback: Zelfgemaakte cakemix: chocolade cupcakes | Cakeje Van Eigen Deeg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s